Mijn missie

Mijn missie

“Waarom ben jij dit gaan doen, wat drijft jou?” Die vraag komt nogal eens voorbij als we in gesprek zijn over mijn werkzaamheden voor werkgevers en werkende mantelzorgers. Voor mij is dat een natuurlijk proces geweest eindigend met het spreekwoordelijk vallende kwartje. Iets wat diep vanbinnen zit, wat mij aan het hart gaat en intrinsiek motiveert.

Als mantelzorger met een fulltime baan had ik zelf notabene ontdekt hoe belangrijk het was om een werkgever te hebben die hierin met je meedenkt, die begrip heeft voor je situatie. Alleen al het feit dat het bespreekbaar is op je werk, voelt als een opluchting.

Het is zo ontzettend belangrijk dat werkgevers en zorgende werknemers elkaar gaan verstaan, en ieders belang gerespecteerd wordt. Zorgvriendelijk personeelsbeleid, daarin valt zóveel winst te behalen. Minder verzuim, meer productiviteit, goed werkgeverschap en meer omzet.

Dat heeft mij getriggerd om de taboe die op dit thema zit, weg te willen nemen. Een andere drijfveer is dat ik het ergens toch erg zuur vind wanneer mensen die –soms jarenlang en intensief- geheel belangeloos en onbetaald zorgen voor een ander, ook nog financieel benadeeld worden doordat ze minder moeten gaan werken (of zelfs stoppen) om dit vol te kunnen houden.

Indien de overheid en maatschappij een participatiesamenleving wil creëren, moet men dit ook faciliteren. En de maatschappij, daar horen werkgevers ook bij! Samen dragen en delen we verantwoordelijkheid hierin en komen we tot een win-win situatie voor alle partijen.

Het is mijn missie om mantelzorgvriendelijk werken tot een vast onderdeel te maken van HR-/personeelsbeleid, waardoor niemand buitengesloten wordt (inclusie!) in een organisatie wat betreft betrokkenheid, loopbaanperspectief of flexibele oplossingen. Mantelzorgvriendelijk werken moet –overal waar mogelijk – standaard worden in elk bedrijf.