Werkende mantelzorger is de toekomst in arbeidsmarkt

Werkende mantelzorger is de toekomst op de arbeidsmarkt

De werkende mantelzorger is de toekomst in onze arbeidsmarkt. Maar nu al dreigt 20 procent van hen een burn-out te krijgen. Sowieso merkt de helft van álle mantelzorgers dat de druk op hen steeds meer toeneemt door personeelstekorten in de zorg. En de combinatie van werk en mantelzorg valt voor 58% steeds zwaarder.

Een CNV-onderzoek onder achthonderd mantelzorgers komt met deze gegevens waar we niet bepaald enthousiast van hoeven worden. CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt hierover: “Mantelzorgers zitten steeds meer klem. Personeelstekorten in de zorg, in combinatie met vergrijzing, zorgen dat het aantal mantelzorgers toeneemt op de werkvloer. Mantelzorg is daarom hét werkthema voor de komende jaren: hoe gaan miljoenen werkenden hun baan met mantelzorgtaken combineren? We hebben daarom een arbeidsmarkt nodig die zich om mantelzorgers heen organiseert. De mantelzorgende werknemer is namelijk de toekomst.”

Nog een grote slag te slaan

Toch moeten werkgevers nog een grote slag slaan – zeker als de helft van hun personeel straks mantelzorger is. De werkvloer van de toekomst is straks ingericht op mantelzorgers. Werkgevers die dit nog niet snappen, kampen straks met medewerkers die uitvallen of zelfs met een burn-out thuiszitten. Maar ook collega’s van een mantelzorger hebben nog een stap voorwaarts te zetten. Uit eerder genoemd onderzoek van CNV blijkt dat 61 procent van hen niet bereid is om werk over te nemen bij mantelzorgverplichtingen van een collega. En eveneens meer dan de helft van de werkgevers houdt geen rekening met mantelzorgers met de roostering en invulling van hun werk. Deze krijgen geen ruimte om tijdens het werk af en toe mantelzorgtaken te verrichten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan telefoontjes plegen naar instanties.

Mantelzorg is daarom hét werkthema voor de komende jaren: hoe gaan miljoenen werkenden hun baan met mantelzorgtaken combineren?

Invloed op de arbeidsmarkt

De feiten spreken inmiddels voor zich. Om hun zorgtaken te kunnen doen, is een kwart van de ondervraagde mantelzorgers minder gaan werken. Bovendien blijkt ook dat nog eens 30 procent overweegt minder uren te gaan werken. Eén op de tien overweegt zelfs helemaal te stoppen met werken. “Op deze arbeidsmarkt is iedereen nodig. De werkhouding naar mantelzorgers moet daarom 180 graden draaien.”, aldus de CNV-voorzitter.

Afspraken in CAO

Met name voor de werkgevers die nog niet weten hoe ze met mantelzorg moeten omgaan, zijn gemaakte afspraken in de CAO een uitkomst. Het goede nieuws is dat inmiddels 1 op de 3 CAO’s een clausule bevat met mantelzorgregelingen. Deze variëren van zorgverlof tot het bieden van maatwerk aan mantelzorgende werknemers.

Mantelzorgbeleid biedt ook veel mogelijkheden om verwachtingen, verplichtingen, geboden ondersteuning en het nemen van eigen regie in mantelzorgsituaties transparant te maken binnen de arbeidsrelatie. Wie hierbij wel wat hulp kan gebruiken, kan terecht bij Mantelzorg met Beleid voor het implementeren en borgen van dit beleid. Of voor het volgen van een masterclass hieromtrent.

Pictogram Mantelzorg met beleid

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *