Onwetend zijn over dementie als mantelzorger is verleden tijd

Mijn mantelzorg geschiedenis is begonnen met de zorg voor een soort suikeroom. Ik had er geen bloedband mee, maar sinds de dood van mijn peettante toen ik 15 was, bleef ik trouw bij hem over de vloer komen in de weekenden. Ook toen ik eenmaal ging studeren en na mijn studie weer verhuisde. Pas jaren later kreeg ik vermoedens dat hij langzaam aan het dementeren was.

Daar stond ik dan, als mantelzorger bij iemand zonder vrouw, zonder kinderen, waar resterende familie heel weinig over de vloer kwam en waar geen sociale controle was. Een typisch voorbeeld van alleen op de wereld als het erop aankomt. De door mij ingeschakelde huisarts (die hem nog nooit eerder gezien had) bevestigde mijn vermoedens en concludeerde dementie.

Dat het alleen thuis blijven wonen tot dan toe nog ‘goed’ was blijven gaan zonder al te grote ongelukjes, was vooral te danken aan de routine en vertrouwdheid van zijn woonomgeving. Niettemin toch een klein wonder. Het was ook een indicatie voor de constante druk die op mijn schouders lag als ik weer wegging daar. Wat zou er deze week weer gaan gebeuren?

Ik worstelde met morele dilemma’s. Ben ik nu degene die ervoor moet gaan zorgen dat hij na bijna 45 jaar zijn vertrouwde thuis moest achterlaten? Eenmaal in het verzorgingshuis werd ik automatisch contactpersoon. Simpelweg omdat er niemand anders was. Ben ik nou degene aan wie ze vragen of meneer gereanimeerd wil worden? Ik ben geen echte familie, alleen maar een mantelzorger. Levenstestament regelen, huis leegruimen, huis verkopen…er leek geen einde te komen aan mijn zorgtaken.

In die tijd had ik heel graag meer geweten over welke ondersteuning er in de regio was voor mensen met dementie en hun omgeving. Wat was ik eigenlijk onwetend, denk ik nu terug. Misschien is het daarom dat ik het idee van Hilma van Slooten een warm hart toedraag. Één regionaal ingericht platform met ervaringstips, praktische handvatten en ondersteuning over léven met dementie. Dat is Regie op Dementie.

Ik ben ook blij dat Mantelzorg met Beleid is opgenomen op de website door Iris van Duijnhoven en Anouk van Eijndhoven als regiopartner. Want ook (werkende) mantelzorgers van mensen met dementie en hun werkgevers kunnen van mijn coaching en advisering gebruikmaken. Wat een uitkomst zou mantelzorgvriendelijk werken zijn als je partner of kind bent van een dementerende. Scroll even omlaag in de categorie Mentale Gezondheid en je komt de intro vanzelf tegen.

Meer informatie? Stuur een mail naar info@mantelzorgmetbeleid.nl

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *